Juriu 2020

Juriul Bucharest International Film Festival 2020

manuela cernat Manuela Cernat 

Istoric şi critic de film, eseist, scenarist, profesor universitar, cercetător la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române. Proză și scenarii pentru documentare de scurt metraj. Realizator de documentare TV. Moderator de talk-show-uri TV. Mii de articole în presa română şi internaţională. Traduceri din proza şi teatrul universal. Volumele „Filmul şi armele” (Arms and the Film), „A Concise History of Romanian Cinema”, „Jean Negulesco – Un român la Hollywood”. Organizator și key speaker pentru congrese. Jurii internaţionale şi naţionale. Director Fondator al Festivalului Filmului de la Costineşti și al South Eastern European Cinema Schools. Fost Pro-Rector și Șef al Catedrei CAV a UNATC. Vice-președintă a Société Européenne de Culture (Veneția). Membră a Uniunii Scriitorilor, a Uniunii Cineaștilor, a FIPRESCI. Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor.

 

dana bunescu

Dana Bunescu

Născută la Craiova în 1969,  Dana a făcut parte din echipele multora dintre filmele noului val românesc fie că autor al montajului, fie al sunetului, fie al amândurora, atât pentru filme de ficțiune, cât și pentru documentare sau animații. Printre filmele la care a colaborat se numără „Moartea domnului Lăzărescu”, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, „Poziția copilului”, „Un prinț și jumătate”, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. A primit pentru montajul filmului „Ana, mon amour” premiul Ursul de Argint, pentru contribuție artistică excepțională la ediția 2017 a Berlinalei. În 2019 a semnat în calitate de co-autor filmul „Distanța dintre mine și mine” alături de Mona Nicoară. A fost tutor al unor laboratoare de dezvoltare pentru filme documentare că FARAD (Romania) și CINEDOC (Georgia).

 

 

bogdan muresanu

Bogdan Mureșanu

Premiatul scriitor Bogdan Mureșanu a trecut de la literatură și publicitate, la cinema cu același succes. Ca scenarist, în 2008, a câștigat cel mai bun scurtmetraj în competiția de scriere de scenarii HBO TIFF cu „The Human Torch”, ce a avut premiera în 2013. În 2009, alte două scenarii ale lui Bogdan au câștigat fonduri pentru dezvoltare și producție, din partea CNC – „1985” și „Magicianul”. Următorul scenariu al lui Bogdan, „Unde este Sophia?” a câștigat cel mai bun scenariu de film la Oaxaca Film Festival, Mexic (2012) și o mențiune de onoare la Canada International Film Festival, Vancouver (2013). În 2014, „Opinci”, scenariu pentru animație, regizat de Anton Groves, a fost preselecționat pentru premiul Robert Bosch și a fost lansat anul acesta. În 2015, Bogdan a scris „Celălalt bărbat”, scenariu pentru un lungmetraj, care va fi regizat de Stephan Komandarev, Bulgaria; proiectul se află în stadiul de dezvoltare. 1985, scenariu pentru un lungmetraj, dezvoltat în Institutul de Film Mediteranean, a câștigat Transilvania Pitch Stop CoCo Award TIFF, România. Bogdan lucrează, în prezent, în calitate de consultant scenarist pentru Dittatura Last Minute, o producție italiană, care va fi regizată de Antonio Pisu. Ca regizor, a produs și regizat primul său scurtmetraj în 2012, pe baza propriului scenariu, „Tuns ras și frezat”. A câștigat premiul publicului la „Anonimul” IFF Sf. Gheorghe (România) și a fost prezentat la festivaluri din Montreal, Cinequest, Cleveland, Reykjavik, York, Oaxaca, Maremetraggio, Lille, Reggio. În 2016, Bogdan a finalizat următorul scurtmetraj numit „Spid”. În același an, a prezentat la Muzeul Național de Artă Contemporană, scurtmetrajul „Negruzzi 14”. În 2018, scurta animație numită Magicianul a fost în curs de preproducție, în timp ce scurtmetrajul Cadoul de Crăciun a călătorit lumea câștigând nu mai puțin de 50 de premii, printre care premiul European Film Award și a fost preselecționat pentru Oscar.